Fluweel / velvet dekbedovertrekken: trend van dit moment - Y-NOT | be different

Fluweel / velvet dekbedovertrekken: trend van dit moment

Fluweel / velvet dekbedovertrekken: trend van dit moment


Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat fluweel / velvet dekbedovertrekken overal te zien zijn. Influencers lopen ermee weg en op menig bed in Nederland is er een plekje vrij gemaakt voor fluwelen dekbedovertrekken. Dat komt niet alleen omdat het als een plaatje in je slaapkamer staat.


Het komt ook omdat de aaibaarheidsfactor van een velvet dekbedovertrek bijzonder groot is. Iedereen vindt het fijn om zich veilig en geborgen te voelen. Dat is precies wat je ervaart als je onder een dekbedhoes van fluweel ligt. Zo zacht, zo knuffelig en zo comfortabel. Logisch dus dat fluwelen dekbedovertrekken de trend van dit moment zijn en waarschijnlijk ook blijft. Ontdek hier alles over wat fluwelen dekbedovertrekken zo bijzonder, origineel en uniek maakt. Maar eerst nog even een toelichting over de verschillende benamingen.


Fluweel = velvet = velours

Het zegt op zich al genoeg dat fluweel gelijk is aan velvet en aan velours. Dat komt omdat fluweel de Nederlandse benaming is, velvet het Engelse begrip en velours gewoon Frans is. Het is een stof die door een specifieke weeftechniek tot stand komt. Er ontstaan namelijk lusjes door de speciale manier van weven. De lusjes staan als het ware rechtovereind en door deze door te knippen is er sprake van fluweel.


De stof die voor velvet of velours gebruikt wordt, varieert. Het is mogelijk om katoen te gebruiken voor fluweel, maar zo is het ook mogelijk om zijde tot velvet of velours om te toveren. Het resultaat is in elk geval een hele fijne en zachte stof die aanvoelt alsof je over zachte haartjes strijkt. Velvet dekbedovertrekken zijn nu helemaal hot, maar al veel langer bekend van bijvoorbeeld gordijnen, kleding en meubels.


Fluweel / velvet dekbedovertrekken: zachte stof met luxe uitstraling

Het is de combinatie van de zachte stof en luxe uitstraling die fluweel dekbedovertrekken zo megapopulair maken. De aaibare stof spreekt direct tot je verbeelding en iedereen vindt de stof heerlijk aanvoelen. Bovendien straalt de elegantie er vanaf door de luxe look met dank aan de subtiele en fijne glans. Een dekbedovertrek van fluweel voelt inderdaad fluweelzacht aan en nodigt haast gewoon uit om even overheen te aaien. Het knuffelgehalte is wat dat betreft zeker groot van de zachte stof met luxe uitstraling.


Een ander heel populair materiaal die ook een luxe uitstraling geeft aan je slaapkamer is van teddy stof. Dekbedovertrek teddy is tevens zacht en zorgt voor ontspanning tijdens het slapen.


Het is natuurlijk hartstikke fijn dat fluweel / velvet dekbedovertrekken superzacht aanvoelen en een luxe uitstraling hebben. Het is echter ook belangrijk dat een fluweelzacht dekbedhoes bij het interieur van je slaapkamer past. Dat is dan ook het geval, want zeker onze fluwelen dekbedovertrekken staan prachtig in elke slaapkamer. Dus ook in die van jou ongeacht de stijl, waarin je slaapkamer is ingericht. Waarom dat zo is? Ook hier is weer simpel een verklaring voor te geven.

Passend bij iedere interieur in slaapkamers

Er zijn niet alleen met betrekking tot dekbedovertrekken trends te onderscheiden. Dat is namelijk ook het geval als het gaat om het interieur van je slaapkamer. De industriële look is al lange tijd populair net als de Zweedse stijl en natuurlijk ingerichte slaapkamer. Fluweel dekbedovertrekken passen moeiteloos binnen deze woontrends. Wat dat betreft heeft fluweel het karakter van een kameleon zonder daadwerkelijk van kleur te veranderen.


Dat onze fluweel dekbedovertrekken moeiteloos aansluiten bij alle interieurstijlen komt door de grote verscheidenheid in kleur. Het is natuurlijk wel van belang dat je een kleur kiest die mooi afgestemd is op de kleuren van je slaapkamer. Al je een voornamelijk witte slaapkamer hebt, kan je natuurlijk uit alle beschikbare kleuren een keuze maken.


Dit zijn de populaire kleuren van fluwelen dekbedovertrekken

Neem het beeld van je slaapkamer eens in gedachten en kijk naar de kleuren van je meubels en op de muur. Welke kleur past daar het beste bij als je een dekbedovertrek van fluweel gaat kopen? Is het een van de populaire kleuren, zoals antraciet of taupe? Of past fluweel roze als populaire kleur er het beste bij? Een zwart fluweel dekbedovertrek staat bijzonder mooi in een modern en strak ingerichte slaapkamer met witte muren. Dat geldt echter ook voor onze andere fluweel dekbedovertrekken in kleuren als fluweel blauw, fluweel donkerrood en fluweel groen.


Het is heel gemakkelijk om je slaapkamer een metamorfose te geven met de simpele aankoop van een van onze fluweel dekbedovertrekken. Weet je waarom? Een velvet dekbedovertrek wordt direct de blikvanger van je slaapkamer. Als je binnenkomt dan valt je oog er gewoon meteen op. Daar ontkom je gewoon niet aan. Niet in de laatste plaats natuurlijk ook omdat het oppervlak doorgaans een groot deel van je gezichtsveld in beslag neemt. Het maakt echter niet uit of je eenpersoonsbed hebt of een kingsize bed of misschien wel een lits-jumeaux.


Fluweel: perfecte combi met andere materialen

Het is op zich vreemd dat fluweel / velvet dekbedovertrekken pas nu een echte trend zijn. Het is namelijk materiaal dat in alle kleuren verkrijgbaar is. Bovendien past fluweel met de luxe uitstraling bij alle denkbare materialen. Bijvoorbeeld in combinatie met roestvrij staal en glas, zoals je in industriële interieurs veel ziet. Of in combinatie met hout net als met andere soorten stof.


Het maakt dan ook niet uit van welk materiaal je bed is gemaakt of je meubels. In een Zweeds ingerichte slaapkamer is er doorgaans sprake van een licht interieur met blank hout. Daar past een fluweel dekbedovertrek natuurlijk perfect bij. Heb je een druk ingerichte slaapkamer met meubels in een samenstelling van allerlei kleuren? In dat geval is het aan te raden om een van onze fluwelen dekbedovertrekken in een effen kleur te kiezen.


Hoe is fluweel eigenlijk ontstaan?

Fluweel dekbedovertrekken zijn sinds enige tijd een enorme hype, maar fluweel bestaat natuurlijk al veel langer. Daarom is het ook interessant om te weten hoe fluweel eigenlijk is ontstaan. De tijd voert daarin ver terug naar de dertiende eeuw. Van oudsher werd de stof met speciale weeftechniek vooral gebruikt voor luxe kleding. Fluweelweven is een techniek die oorspronkelijk uit Azië komt, maar rond het jaar 1.400 oversloeg naar Italië. Bijvoorbeeld in Genua en Venetië net als in Florence en Lucca.


Vanuit Italië heeft de weeftechniek zijn weg naar Brugge gevonden. Dat was in de zestiende eeuw en Brugge stond vanaf dat moment bekend als de hotspot voor de toepassing van de fluweeltechniek. In de zeventiende eeuw waren het vooral de rijken die fluwelen kleding droegen. Aan fluweel dekbedovertrekken werd toen nog niet eens gedacht. Er zijn ook straatnamen gekoppeld aan de bijzondere weeftechniek, zoals Fluwelen Burgwal die in Nederland op meerdere plekken voorkomt.


Techniek achter fluweelweven

Er zit een vernuftige techniek achter fluweelweven, waarbij er sprake is van het gebruik van een specifiek weefgetouw. Een bekend type weefmachine dat speciaal is ontwikkeld voor fluweelweven is de Metexmachine. Daarbij is er sprake van het invogen van de inslag in de onderste gaap. De fluweelpool ontstaat door een roede in de gaap aan de bovenzijde te plaatsen. Daarna zijn er twee opties beschikbaar, zoals het realiseren van ongesneden fluweel en gesneden fluweel.


Bij ongesneden fluweel komt er een pool met een lusvorm tot stand. Deze stof wordt niet gesneden en er is in dit geval sprake van zijdefluweel. Deze weeftechniek leidt tot een kostbare stof en past men onder meer toe om gewaden te creëren. Het is een ideale basis om goudborduurwerk toe te passen vanwege de diepe kleur.


Bij gesneden fluweel past men de ambachtelijke techniek toe om polen te snijden. De lusjes worden hierbij aan de bovenzijde doorgesneden, waarna er een zijdezacht effect ontstaat. Voor wat betreft de fluweel dekbedovertrekken geldt de toepassing van de techniek van gesneden fluweel. Zijdezacht fluweel als ongesneden versie is namelijk erg kostbaar. Gesneden fluweel staat ook wel bekend als fluweel uit Genua vanwege de oorsprong van de weeftechniek. Overigens is er nog een speciale weeftechniek door beide opties te combineren, waardoor de mogelijkheid bestaat een reliëf te realiseren.


Waarom fluweel dekbedovertrekken?

De tijd staat natuurlijk nooit stil en er zijn altijd creatieve ontwerpers die op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Daarbij kijken de ontwerpers naar bestaande materialen, kleuren en toepassingen. Fluwelen kleding, gordijnen en meubels zijn al lange tijd populair om in het interieur toe te passen. Nu is het zo dat fluweel een stof is die wasbaar is en daarom ook geschikt is om als dekbedovertrek uit te voeren. Bovendien is velvet of velours bij uitstek een stof die comfortabel aanvoelt. Daarnaast is de luxe uitstraling met subtiele glans een extra effect.


Tel deze elementen bij elkaar op en je hebt het perfecte dekbedovertrek. Daar is nog aan toe te voegen dat fluweel dekbedovertrekken natuurlijk in alle denkbare kleuren zijn uit te voeren. Er zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom deze stof zo geschikt is voor dekbedhoezen. Bijvoorbeeld als het gaat om de afstemming op alle interieurs en combinatie met andere materialen. Bovendien is de prijs van fluweel dekbedovertrekken meer dan betaalbaar te noemen. Je krijgt voor een lage prijs een dekbedhoes met een chique en luxe uitstraling.

Wasbaar, maar niet in de droger

Velvet dekbedovertrekken zijn geschikt om te wassen. Het is wel belangrijk dat je de wasvoorschriften opvolgt. Zo is het van belang om de temperatuur van het water niet te heet in te stellen. Doorgaans zijn fluweel dekbedovertrekken ideaal om op 30 graden te wassen. Het is wel zo dat je de dekbedboes daarna niet in de droger moet stoppen. Dan is het zeg maar dag met je handje tegen je fijne dekbedhoes. Een voordeel is wel dat fluwelen dekbedovertrekken niet te strijken zijn. Dat scheelt je dus een hoop tijd. Je moet alleen even een plekje in huis of op je balkon of in je tuin vinden om de hoes te laten drogen.


Welke maten zijn er beschikbaar?

Y-NOT ziet graag dat zoveel mogelijk mensen de gelegenheid krijgen om onder een dekbedovertrek van fluweel te slapen. Daarom zijn er in ons aanbod natuurlijk meerdere maten beschikbaar. Bijvoorbeeld in de maat voor een eenpersoonsbed van 140x200/220. Zo is er ook een maat voor een tweepersoonsbed 200x200/220. Slaap je groots in je slaapkamer in een lits-jumeaux dan is de maat 240x200/220 geschikt.


Kussenslopen van fluweel

Bij een fluweel dekbedovertrek hoort natuurlijk ook een kussensloop van fluweel. Het zou toch een beetje raar zijn als het kussensloop ineens van ander materiaal is gemaakt. Dat vinden wij in elk geval wel en daarom gaan onze fluwelen dekbedovertrekken gepaard met kussenslopen van fluweel. Het is haast niet voor te stellen hoe zacht en comfortabel je hoofd op een fluweel kussensloop ligt. De eerste keer ervaar je het als een grote verrassing als het om comfort en superzachtheid gaat. Je slaapt er dan ook op als een roosje en waant je direct al in een droomwereld.


Ook aan praktisch gemak is gedacht

Comfort. Luxe. Zachtheid. Elegantie. Dat zijn woorden die te maken hebben met beleving, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat er sprake is van praktisch gemak. Eens in de zoveel tijd haal je het fluweel dekbedovertrek af om in de wasmachine te stoppen. Het is dan handig om te weten dat de dekbedhoes over handige drukknopen beschikt. Die zijn in een enkele beweging los te maken en dan haal je het dekbed zo uit de hoes. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. De drukknopen zijn namelijk net zo gemakkelijk weer vast te maken als dat ze los te maken zijn.


Verwen jezelf met een fluweelzachte dekbedhoes

Onze fluweel dekbedovertrekken zijn laag geprijsd, maar bieden enorm veel luxe. Dat is nog eens de perfecte combinatie. Daarom is het ook helemaal niet moeilijk om de keuze te maken en een fluwelen dekbedovertrek te kopen. Je hoeft in principe alleen nog maar de kleuren met elkaar te vergelijken. Het kopen van een velvet dekbedhoes is te zien als jezelf eens even goed verwennen. Niet voor even, maar voor een hele lange tijd. Het voordeel is namelijk dat onze fluweel dekbedovertrekken een lange levensduur hebben. Daarbij komt als ze gewassen zijn dat ze er nog net zo mooi uitzien als ervoor. Heb jij al een kijkje genomen bij de Y-NOT collectie met dekbedovertrekken van fluweel? Doe het maar snel, want ze vliegen bij ons de deur uit.

Bekijk hier onze nieuwe fluwelen collectie dekbedovertrekken.

Terug naar blog